Fazant inheems?

Wij hebben fazanten bij ons in de buurt en ook op Ameland waar we regelmatig komen, lopen ze om onze familie stacaravan heen. Een fazantenmannetje, door mijn moeder (gekke) Henkie genoemd, komt elke dag even buurten. Ik vraag me zo vaak af waar deze prachtige vogels nu officieel vandaan komen. Ze ogen naar mijn mening veel te “tropisch” om in onze koude kikkerlandje rond te banjeren. En vraag me dan ook oprecht af of deze vogel is ingevoerd of echt uit zichzelf hier is beland. Tijd om me er eens goed in te verdiepen.

Waar komt de fazant vandaan?

Officieel komen ze uit Azië, alwaar de romeinen ze mee hebben genomen naar Europa. De reden dat ze met de Romeinen zijn meegebracht, komt doordat fazanten lekker smaken. En daarom een favoriet kostje van de romeinen. Zelf nooit een fazant gegeten dus ik kan het noch ontkrachten noch beamen. Nu ze dus al zo’n tweeduizend jaar hier rondstappen en fladderen (echt vliegen kunnen ze niet) is de soort zo ingeburgerd dat men spreekt van een inheemse (in Nederland in het wild voorkomende) vogel.

Is een fazant familie van de kip?

Ja, het is verre familie. Beide behoren tot de fazantachtigen (Phasianidae). Ze kunnen met elkaar kruizen, maar deze nakomelingen zijn niet vruchtbaar en kunnen niet verder voor nageslacht zorgen. Vergelijkbaar wanneer je een ezel met een paard kruist, je krijgt dan een muilezel of een muildier.

Op Schiermonnikoog schijnt een kruising (kipzant) te lopen. Het schijnt overigens zeer weinig voor te komen, ook omdat de broedtijd van de verschillende dieren van elkaar verschilt. Dus ik hoef me geen zorgen te maken om mijn beide Franse kippendames…alhoewel een fip me best leuk lijkt.

Beschermde vogel?

Ze zijn dus niet uit eigen beweging naar Europa en Nederland gekomen, en toch zijn ze voor de Nederlandse  wet te beschouwen als inheems en daarmee beschermd. Ze zijn afgelopen eeuwen vaak opzettelijk uitgezet voor de jacht. Dat is nu bij de wet verboden. Beschermd voor de wet betekent echter niet 100% beschermd . De fazant is in namelijk 1 van de 5 jachtsoorten in Nederland (naast haas, konijn, wilde eend en houtduif). Er mag op het mannetje gejaagd (uiteraard alleen door opgeleide en gecertificeerde jagers) worden in de periode 15 oktober tot en met 31 januari en voor het vrouwtje is deze periode met een maand ingekort.

Als je deze prachtige dieren echt van dichtbij hebt aanschouwd, dan kun je je bijna niet voorstellen dat het plezierig moet zijn, zo’n prachtdier af te schieten. Maar, ja zoals mijn vriend terecht opmerkt, “zou dat uit moeten maken, dat je alleen de lelijke dieren mag schieten….?! “En daar heeft hij natuurlijk een punt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *