Help de tuinvogels een handje  

In de winter hebben vogels die in ons land vertoeven het best moeilijk om voedsel te vinden. En dus kunnen we ze wel een handje helpen. Dit kan door vogelvoer te kopen, of door het zelf te maken. Op internet stond dat het een ‘piece of cake’ zou moeten zijn.  Dus tja, met een paar dagen vrij in de herfstvakantie ben ik vol goede moed aan de slag gegaan. Hieronder het resultaat.

Zelf vetbollen maken

Wat heb je hier voor nodig? Ongebruikt en ongezouten vast plantaardig vet. Ik gebruikte biologische kokosvet gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Verder verschillende zaden, zoals zonnebloemenpitten en als variatie kun je meelwormen en rozijnen eraan toevoegen. Ik gebruikte vier seizoenen strooivoer met meelwormen van de Vogelbescherming. Verder een dikke pan om het vet in te laten smelten. Dat gaat met kokosvet erg snel. Het smelt al bij lage temperaturen en gaat heel rap. Je weegt net zoveel voer af als het gewicht van het kokosvet. Dus 1 deel vet op 1 deel voer. Het komt niet heel erg nauw. Met 1 pot kokosvet (500 ml) kon ik 6 vetbollen en 3 hangers maken. Zonnebloempitten kun je overigens zelf heel makkelijk kweken uit zaad. Je kunt de zonnebloemen laten staan voor de vogels, of wat van de pitten oogsten en in een vetbol gebruiken. Nu zeg ik wel vetbol maar op internet zag ik allerlei variaties op een bol. Ik koos naast de bol voor de cup cake vorm met een touwtje om op te hangen. Zie onderstaande foto’s voor de stappen en het resultaat.

Mijn conclusie: het is leuk om een keer te doen. Je bent er niet veel tijd aan kwijt. Niet meer dan wanneer je gewoon cupcakes of een cake ofzo bakt. En ik denk dat oefening baart kunst. Nu wachten op wat de vogels er van vinden.

Je kunt mijn voorbeeld volgen of voor verdere verduidelijking of andere opties op internet talloze voorbeelden vinden. De keuze is reuze. Maar heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan, dan kun je uiteraard kant en klare bollen kopen. Daar is niets mis mee. Alleen 1 ding. Koop ze wel zonder netje!

Heb je met de beste bedoelingen vetbollen in je tuin opgehangen en dan tref je even later een vogeltje aan dat vast zit in het netje en is overleden. Heel erg sneu. Gelukkig weten veel aanbieders van vogelvoer dit inmiddels en het wordt steeds makkelijker om aan vetbollen zonder netje te komen. En hoe hang je dan zo’n bolletje zonder netje op, denk je misschien. Nou zie foto hieronder. Door zo’n vetbol in een keukengarde te stoppen. Direct weer een goede reden om een bezoekje aan de kringloop te brengen! 

Nog makkelijker, je tuin NIET winterklaar maken

Maar heb je aan bovenstaande geen zin, het kan nog simpeler door je tuin niet winterklaar te maken. De natuur heeft natuurlijk zelf ook aan eten voor vogels gedacht. Veel zaden (zaadhoofden) zijn geschikt voer voor vogels. Denk bijvoorbeeld aan zonnehoed (Echinacea), ijzerhard (Verbena bonariensis), maar ook de zaden van vlinderstruiken, vele siergrassen en ook distels worden gegeten.

Daarnaast laat blad laten liggen waar het jou niet stoort. Laat het bijvoorbeeld liggen in de borders en hoekjes waar je deze winter toch niet komt. In deze bladerenhopen kruipen beestjes om te schuilen voor de winter. Deze beestjes zijn op hun beurt potentieel vogelvoer. Dit scheelt je én tijd én geld om vogelvoer te kopen. Want waarom kopen als het al voorradig is in de tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *