Metamorfose voortuin, wat is het snel gegaan!

Voortuin april 2021 ieniemienie plantjes….

De aanleiding voor de “zoemborders”

Enkele jaren geleden heb ik een cursus over prairietuinen bij Lianne Pot en een cursus tuinreservaten van het IVN gevolgd. Daarnaast heb ik een ecologische achtergrond en ben ik werkzaam in de groene sector. Het borrelde al een tijdje van binnen om de voortuin aan te pakken en daar helemaal los te gaan met insect aantrekkende en mooie planten. De voortuin was al jaren een doorn in mijn oog. Met slechts gras en paar perkjes met lavendel. Maar, ja eerst was het huis aan bod en enkele verbouwingen volgden (en dat gaat nog wel even door). Toen in 2021 het hok was verbouwd, de oprit was veranderd, en er twee grote bloemenborders waren gecreëerd, kon ik dan eindelijk los met de voortuin! In april 2021 aangelegd en nu al druk bezocht door allerlei insecten!

Biodiversiteit in de tuin

Rode zonnehoed Magnus

Ik ben zelf fan van de prairiestijl (vaste planten met grassen) vanwege het natuurlijke karakter. Deze planten doen het goed op de zandgrond hier.

Het uitgangspunt voor de borders in de voortuin:

  • Beplanting passend bij zandgrond in een tuin op het zuiden
  • Strakke lijnen, ruime borders, weelderige beplanting
  • Weinig onderhoud
  • Insect aantrekkende beplanting
  • Passend bij de kleuren van het huis
  • Ook met inheemse planten

Ik heb gekozen voor een rustig kleurenpallet, met paars, blauw en zachtgele tinten. klik hier onder voor de plantenlijst.

Voortuin augustus 2021 wat is het snel gegroeid!

En nog even een plaatje om te laten zien hoe het was voor april 2021……niet te zien op de foto, maar aan de andere kant van de oprit zat nog een substantieel stuk monotoon gras.

Voortuin in 2020

Weinig onderhoud

Als de border maar vol genoeg staat, heb je er ook weinig onderhoud aan. Slechts in het voorjaar wat bijwerken door sommige grassen af te knippen en wat dode stengels van vaste planten af te knippen. Ik doe zeker niet aan de tuin ‘winterklaar maken’. Dan neem ik de bescherming voor allerlei beestjes weg, die juist in de holle stengels overwinteren. Daarnaast eten vogels van de zaadhoofden. Bovendien heb ik juist ook planten gekozen die een mooi wintersilhouet hebben. Dus dat zou zonder zijn. Lekker laten en pas in het voorjaar, maart ergens, met de snoeischaar aan de slag.

Tot slot heb ik bij de aanleg direct houtschors aangebracht tussen de planten. Dit helpt onkruidgroei te drukken en is tevens een goede mulchlaag. Daarnaast zitten er al snel allerlei beestjes tussen het houtschors, heel aantrekkel voor de merels in onze tuin. Overigens je voorkomt onkruid, maar niet 100%. Helemaal voorkomen lukt gewoon niet. Dus af en toe even een half uurtje wat ongewenste planten (onkruid bestaat eigenlijk niet, toch?!) weghalen. Lekker een half uurtje het hoofd leegmaken, is helemaal geen straf. Het is op deze manier voor mij (naast drukke baan) goed bij te houden. Ik weet ook nog niet of ik het jaarlijks ga bijvullen dat is even afhankelijk van hoe vol de borders blijven/worden. Uiteindelijk is het doel volle borders, die zijn dichtgegroeid, dan krijgt onkruid het minste kans en heb je er het minste werk van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *