Hoe het met de gratis perenboompjes van 2020 gaat

In augustus 2020 kreeg ik via mijn schoonzus twee perenbomen. Het waren twee gratis exemplaren van de actie van Meer Bomen Nu. Bij deze actie werden 150.000 conference laagstam perenbomen door heel Nederland uitgedeeld. In augustus uit de koeling en direct in de warme grond gestopt. De dag erop vertrokken we naar ons vakantieadres. Ik had de oppas wel gevraagd de boompjes veel water te geven.

Bij terugkomst van 1 week vakantie stonden de boompjes in bloei (in augustus!). Dus wel duidelijk dat de boompjes een beetje van slag waren. Daarna trad de herfst in en werden de boompjes kaal.

Pas gekregen augustus 2020 en nog boven de grond

We zijn nu anno 2022 en ik heb de boompjes meerdere keren verplaatst i.v.m. het inrichten van de achtertuin. Afgelopen winter hebben ze in een krappe pot gebivakkeerd, waarbij ze met de februari stormen meerdere keren zijn omgewaaid. Tot slot zette ik ze afgelopen maart op hun definitieve plek en kwam er vervolgens een sneeuwlaag over heen. Met andere woorden de boompjes zijn flink toegetakeld, en mijn verwachtingen of ze überhaupt peren zouden geven, waren laag. Maar desalniettemin hadden ze een mooie bloesem in het voorjaar. Ook zaten er in de zomer enkele peren aan die ik in oktober heb geoogst. Het zijn er niet veel, aan elk boompje zaten 3-5 stuks. Maar gezien alle ontberingen, vind ik het dappere boompjes. Ze zitten nog niet heel mooi evenredig in het blad en de vorm laat ook wat te wensen over, maar ik hoop dat dit bijtrekt nu ze op hun definitieve plek staan.

Perenboompje met goede buurplanten

Even googlen naar oude artikelen m.b.t. de weggeef actie laat zien dat er inderdaad pas groei van peren in 2022 te verwachten is. Welnu dat klopt! Mijn peren zien er goed uit, ze zijn niet aangevreten. Of dat komt door de omringende “helpende” planten weet ik niet, maar het heeft ze in elk geval niet verkeerd gedaan. Ik heb boompjes in vakken gezet met planten eromheen volgens de principes van een fruitboomgilde ook wel permacultuur genoemd. Dit betekent dat de omringende planten van nut zijn ten behoeve van de perenboom. Het is voor mij de eerste keer en een experiment. In een volgend blog meer hierover.

In mijn tuin hebben de boompjes in elk geval een tweede leven gekregen en anders waren ze op de brandstapel beland. Nu plukken wij er letterlijk de vruchten van! Ik ben ook heel erg benieuwd hoe de boompjes het bij anderen hebben gedaan! Laat van je horen.