Conifeer oubollig? Echt niet! Juist een trendy broedplek.

Blok conifeer

In onze coniferenhaag hebben afgelopen jaar wederom merels gebroed. Ook al snoei ik deze haag elk najaar tot een rechte structuur, dat maakt blijkbaar helemaal niets uit. Ook bij mijn moeder in de tuin heb ik afgelopen voorjaar in de coniferenblokhaag een broedend merelechtpaartje gespot. Dus die coniferen worden gewaardeerd. En de vorm maakt dus niet veel uit. Ik snap het ook wel, de haag is mooi dicht van alle kanten, dus optimale privacy, veilig uit het bereik van katten en ook wind- en waterdicht.

De meerwaarde van coniferen

Ik heb het idee dat door een wat oubollig en saai imago, de conifeer meer en meer aan het verdwijnen is uit de tuinen. En dat is onterecht wat mij betreft. Hij zorgt er bij ons voor dat we geen koplampen van auto’s in onze tuin krijgen, werkt zeer goed als een windbreker en je hoeft de haag slechts 1 x in het jaar te snoeien (op een bewolkte dag in september) om hem een beetje in vorm te houden.  En last but not least hij is wintergroen dus in de winter ook nog iets om naar te kijken in de tuin. Ik heb dan ook veel liever een coniferenhaag dan een kale schutting.

Naast de broedende merels zit er bij ons ook een egel onder de haag. Tot slot wordt de haag gebruikt in de koude en natte winter als schuilplek door de huismussen. Kortom, de coniferenhaag wordt gewaardeerd door de inheemse fauna.

Wat is eigenlijk een conifeer?

Coniferen vallen onder de naaktzadigen, en behoren samen met de varens tot de oudste landplanten op aarde. Coniferen betekent letterlijk kegeldragers. Het zijn houtachtige gewassen. Je kunt ze als haag aanplanten, maar ook solitair als een boom. De meeste coniferen zijn wintergroen en lijken daarom op het eerste gezicht allemaal op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen en er zijn wel 600 soorten. Naaldbomen zoals dennen en sparen zijn ook coniferen. Maar meestal wordt de conifeer als een haag geassocieerd. En met donker en ouderwets. 

Ik kwam dit onderzoek van twee Van Hall Larenstein studenten tegen die pleiten voor meer coniferen in de stedelijke ruimte. De conifeer verdient meer by thijs.verschuren – Issuu

Lans breken voor de conifeer

Ik wil dus een lans breken voor de conifeer. Coniferen hebben hun eigen kwaliteiten zeker als je merels (of andere vogels) een beschutte broedplek wilt geven.  Daarnaast is het in de koude en natte winter een gunstige plek voor bijvoorbeeld huismussen om in te schuilen. En als je deze vele pluspunten kunt waarderen en je verder niets van de modegrillen aantrekt, zou ik zeggen, gewoon laten staan die conifeer.