Wil je huismussen in je tuin? Neem kippen!

Heb jij ook meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling afgelopen januari? Ik wel. En bovenaan mijn lijstje stonden de huismussen. Nu hebben wij het genoegen dat er een kolonie/familie mus verblijft in en rondom onze tuin. Deze huismussen snoepen vaak mee van het kippenvoer. Dus als ik de vraag krijg “ik wil ook huismussen, hoe trek ik die aan?”, reageer ik vaak met “neem kippen”. Maar niet iedereen wil misschien kippen. Gelukkig eten ze ook wel wat anders dan alleen kippenvoer…dus onderstaande tips om deze vrolijke kwetterende vogeltjes in jouw tuin te krijgen.

Voer en Water

Voordat wij kippen hadden (sinds een jaar of 3) hadden wij de huismussen ook al in de tuin. Dus gelukkig eten ze zeker ook iets anders dan kippenvoer. Feit is wel dat ze graag granen eten. Maar ook andere zaden. Zo zie ik ze hier ook wel de zaden van de verbena opeten. Daarnaast eten huismussen insecten. Laat vooral in de winter de zaadhoofden van je bloemen en grassen staan, wie weet is het geschikt voedsel voor de huismus en wees vooral dus niet te netjes in de tuin. Rommelhoekjes zorgen ook voor insecten en dat kan dus ook weer geschikt voer voor de huismus zijn. Denk daarnaast ook aan het aanbieden van vers drinkwater. Zelf heb ik op verschillende plekken vogelbadjes staan.

Veiligheid en Voortplantingsmogelijkheden

Naast (lokken met) voer is het ook belangrijk om veiligheid en voortplantingsplekken in je tuin aan te bieden. Dit betekent dat je zeker in de broedperiode plekken in je tuin moet hebben waar de mus een nestje kan bouwen. Je kunt een nestkast ophangen of klimop aan de gevel laten groeien. Maar eerlijk is eerlijk het liefst broeden mussen onder jouw dak. Het liefst onder de eerste dakpanrij. Ze zijn daarmee zeer afhankelijk van geschikte gebouwen en daken. En hoe netter en strakker we in Nederland bouwen, hoe lastiger deze vogelsoort het heeft.

Hoewel de huismus een algemeen bekende vogel in Nederland is, staat deze wel op de Rode lijst.  Het gaat dus helemaal niet zo goed met deze vogelsoort.

Verder zijn mussen heel trouw aan hun nestlocatie. Het zijn echte koloniebroeders die elk jaar op dezelfde plaats broeden en hierin zijn ze zeer honkvast. Ze gebruiken deze plek vaak niet alleen om te broeden, maar schuilen er ook wel met slecht weer in bijvoorbeeld de winter. Eigenlijk verblijven ze het gehele jaar slechts enkele honderden meters van hun broedgebied.

Huismus jaarrond beschermd nesten

Weet ook dat het slecht met de huismus gaat en daarom deze vogel in Nederland beschermd is. Dit betekent dat je de huismus niet mag doden, maar ook dat zijn nestplek jaarrond beschermd is. Ook in de winter dus, omdat ze immers honkvast zijn en elk jaar op dezelfde plek terugkeren. Het betekent overigens niet dat als je ze onder je dak hebt zitten, dat je dan je verbouwplannen in de vrieskist moet zetten. Mogelijk wel voor dat broedseizoen. Schakel vroegtijdig een ecologisch deskundige in om te kijken wat je mag en welke maatregelen nodig zijn.

Maar als je elke ochtend wakker wordt gekwetterd, zoals wij, door die vrolijke mussen en ook in de winter leven in je tuin hebt, dan heb je dat er voor over en ben je blij als je ze onderdak kunt geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *